снимка: , УикипедияДнес входът за деца до 18-годишна възраст ще бъде

...
снимка: , УикипедияДнес входът за деца до 18-годишна възраст ще бъде
Коментари Харесай

Днес Варненският аквариум празнува 89 години от създаването си

снимка: 
, Уикипедия
Днес входът за деца до 18-годишна възраст ще бъде безвъзмезден, а за всички останали гости входът ще бъде 2 лева

Своя 89-ти рожден ден отбелязва днес  Варненският аквариум.

Централната зала на Аквариума разкрива пред погледа на посетителите впечатляваща сбирка от сладководни и морски жители, показани в естествената им среда. В няколко прилежащи зали са подредени експозиции, даващи цялостна визия за флората, фауната и характерните особености на Черно море.
В другите 2 експозиционни зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се наблюдава миграцията на рибите, образно да се прегледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересни са многочислените типове рапани, миди, водорасли и микроорганизми.

Освен това е налична библиотека с повече от 30 000 научни и профилирани книги, учебници, периодически издания в региона на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, риболовство и рибна промишленост, марикултури, акваристика и други Библиотеката пази неповторими остарели книги и карти, оповестени през 19 век.Сградата на Института по рибни запаси е издигната по концепция на Н.В. цар Фердинанд I през 1906-11 година Проектът е дело на проектант Дабко Дабков. Използването на Аквариума по предопределение се забавя заради войните за обединяването на българския народ (1912-13 г.; 1915-18 г.) и превръщането му в квартира на войскови елементи и тракийски бежанци, а след това - във Военноморско (1918-22 г.) и Рибарско учебно заведение (1922-1930 г.).
След осъществен главен ремонт на 17.07.1932 година Н.В. цар Борис III публично открива Морската биологична станция с Аквариум към Софийския университет. През 1954 година тя е преобразувана в Научно-изследователски институт по риболовство и рибна индустрия, преименуван поредно на Централен научно-изследователски институт по рибовъдство и лов на риба (1961 г.), Научно-изследователски институт за рибно стопанство и океанография (1965 г.), Научно-изследователски институт по океанография и рибно стопанство (1968 г.), Институт по рибни запаси (1973 г.). Учени от ИРР са в основата на основания през 1973 година Институт по океанология – Българска академия на науките.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР